solar collector

Solfanger følger Solens bevægelser

En solfangers effekt er størst, når solstrålerne rammer den lodret frem for skråt. Derfor har Siemens udviklet et system kaldet Simatic S7-1200, der hele tiden placerer solfangeren i den position, hvor flest mulige lodrette solstråler kan ramme solfangeren.

13. juli 2011

Solfangeren kan dermed følge Solens bevægelser alle årets dage, uanset hvor på kloden solfangeren er opstillet. Og nøjagtigheden er meget høj: Den største afvigelse i forhold til den optimale placering er 0,0003°. Systemets software er delvist udviklet af National Renewable Energy Laboratory, der hører under den amerikanske stat, og dataene er baseret på astronomiske observationer samt længde- og breddegrader og nøjagtige tidspunkter.

En række motorer omsætter dataene til bevægelser, der drejer solfangeren med jævne mellemrum. Systemet kan også sørge for, at nabosolfangere ikke skygger for hinanden i morgen- og aftentimerne, hvor Solen står lavest, hvilket betyder, at solfangerne skal drejes mest for at få lodrette solstråler.

Desuden kan systemet programmeres til at stille solfangeren i den vinkel, der gør den mindst sårbar over for storm, sne, tåge og torden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: