Climate collage

Vi skal deles om den vedvarende energi

Hvis vi deler den vedvarende energi med hinanden, bliver der meget mere til alle. Det er ideen bag Det Grønne Netværk, som skal forbinde Europa, Afrika og Mellemøsten.

5. november 2009 af Ib Salomon

Solen er ved at gå ned over Sahara, så produktionen på de store solkraftværker falder. Til gengæld fejer en stiv kuling hen over Nordsøen, hvor vingerne på havmøllerne nu snurrer lystigt.

I farvandet ud for Skotland løber tidevandet gennem store turbiner, og strømmen fra generatorerne sendes ud på den elektriske motorvej, som binder Europa, Nordafrika og Mellemøsten sammen.

Klog investering

Foreløbig er der tale om en vision, men eksperterne er enige om, at et omfattende elektrisk netværk vil være en klog og langsigtet investering, fordi netværket vil være i stand til at udjævne forskelle, så overskud af el i ét område kan dække underskud i et andet.

Ifølge de mest optimistiske beregninger kan et netværk betyde, at al elektricitet i Europa, det nordlige Afrika og Mellemøsten i fremtiden kan komme fra vedvarende kilder. Andre beregninger er dog lidt mere forsigtige: Ifølge dem kan Det Grønne Netværk etableres på 30 år, hvorefter de vedvarende energikilder kan levere to tredjedele af den elektricitet, vi har brug for.

Et netværk kan lade sig gøre

Under alle omstændigheder er elektricitet et specielt produkt. Strømmen skal bogstavelig talt bruges i samme sekund, som den produceres, og uden et netværk kan der let opstå det, teknikerne kalder overløb: En situation, hvor det fx ikke er muligt at komme af med al den strøm, en vindmøllepark producerer på en blæsende dag.

Den slags situationer kan et netværk forebygge. Det vil kræve store investeringer, men som fortalerne for Det Grønne Netværk siger: Det har vi faktisk klaret før. For eksempel blev hele det britiske elnet opbygget på bare ti år med start i 1925.

Det Grønne Netværk vil være vidt forgrenet og dermed også robust – er der problemer i en del af det, kan strømmen ledes en anden vej. Styringen af nettet vil være kompliceret, men ikke umulig. Det viser erfaringer fra Danmark, hvor det er lykkedes at integrere hundredvis af vindmøller og små lokale kraftværker i et større netværk.

Klodens sande tilstand  - Vi har taget temperaturen på den vedvarende energi og det ser positivt ud! 

Comeback til jævnstrøm

Et stort grønt netværk vil sandsynligvis betyde et comeback for jævnstrømmen, der ellers tabte kampen i elektricitetens barndom, hvor elektricitetsværkerne et efter et gik over til at producere vekselstrøm, først og fremmest fordi spændingen her er nemmere at transformere op og ned.

Jævnstrøm bruges dog stadig, når store mængder strøm skal flyttes langt, fordi tabet undervejs er langt mindre – og det er naturligvis uhyre vigtigt for et netværk, der skal række fra Afrika og Mellemøsten til Norden.

Faktisk vil det være muligt at transportere strøm fra Sahara til Nordeuropa med et tab på bare 5-10 procent. Netværket vil kræve meget store transformatorer og de mest moderne kabler til jævnstrøm, kaldet HVDC, high-voltage direct current, som netop nu skal stå d

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: