Windmill

Vindmølle leverer vand i ørken

Ny vindmølle fremstiller både el og vand

22. november 2012

Den franske ingeniørvirksomhed Eole Water har udviklet en ny type vindmølle, der ud over strøm også kan hente drikkeklart vand ud af så at sige den blå luft. Vingerne trækker en generator rundt og fremstiller elektrisk strøm på normal vis. Det nye er, at en lille del af strømmen bliver brugt til at suge luft ind i møllehuset og fortætte luftens fugtighed til vand. Vandet opsamles og løber ned gennem et rør af rustfrit stål til en opbevaringstank i bunden af vindmøllen. Her bliver det filtreret og renset til friskt, drikkeklart vand.

Virksomheden har opstillet en 24 meter høj udgave af vindmøllen i ørkenen ved Abu Dhabi. Denne prototype kan producere op til 62 liter vand i timen. Men firmaet regner med, at den nye mølletype vil kunne producere op mod 1000 liter vand om dagen afhængigt af luftfugtighed, temperatur og vindhastighed. Dermed kan vindmøllen være med til at forsyne fx små fjerntliggende landsbyer, som har begrænsede ressourcer, med både el og vand.

Drikkevand udvindes af luften

Den nye vindmølle producerer strøm på sædvanlig vis, men kan også fremstille drikkevand, som fortættes fra fugtigheden i luften.

1) Møllevingen trækker en generator, der fremstiller el. En smule af ellen bruges til at trække luft ind i en affugter. 2) Ved hjælp af en køler fortætter affugteren luftens fugtighed til vand. 3) Vandet opsamles under møllen, hvorfra det løber videre ned i en stor tank. 4) Affugtet luft blæses ud bagtil.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: