Magenn Power and Selsam

12 vilde vindmøller

Vindmøller er meget mere end høje pæle og blade, der drejer rundt. I dag arbejdes der intenst på at udvikle helt nye metoder til at få energi fra vinden.

29. august 2011 af Claus Sonne & Søren Bjørn-Hansen

Der er i dag et enormt fokus på at finde alternative energiformer, der kan afløse olie, kul og gas. En af de mest populære er vindenergi. Men en vindmølle er meget mere end nogle store, høje aluminiumspæle med blade, der sindigt drejer rundt.

Mange steder på kloden arbejdes der nemlig i dag intenst på at udvikle helt nye metoder til at tæmme vinden. Ideerne spænder fra heliumfyldte ballonmøller over store vindfangende kevlarsejl til skove af kulfiber-pæle, der producerer elektricitet ved at svaje i vinden.

Ifølge specialist i fremtidens vindenergi Mark D. Moore fra NASA’s Aeronautical Systems Analysis Branch er der både geniale pionerer og optimistiske lykkeriddere blandt de nye vindprojekter.

Flyvende vindmøller har potentiale

“Det er ikke altid lige seriøst, hvad vi ser. Men en lang række mennesker er faktisk pionerer i arbejdet med en teknologi, der på dramatisk vis kan ændre vores muligheder for at høste vindenergi,” siger han og peger på fx vindmøller, der flyver i de høje luftlag, som specielt interessante:

“De luftbårne vindmøller har ganske enkelt et kolossalt potentiale, fordi vindhastigheden både er langt højere og mere konstant i højden. Fra 80 meter til 500 meters højde stiger vindhastigheden halvanden til to gange, mens den i 10.000 meters højde er 10 gange større,” siger han.

Klik dig videre og se Illustreret Videnskabs bud på nogle af de mest kreative vindmølleideer, der kan være med til at løse vores energiproblemer i fremtiden.

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: