© Impossible Foods

3 madvarer du kommer til at spise i fremtiden

Røde bøffer er hårdt for miljøet, men i fremtiden kan vi spise dem med god samvittighed. Madingeniører har nu udviklet den blødende vegetarbøf, og en hollandsk forsker arbejder ihærdigt på at gøre kød dyrket i petriskåle billigere end den ægte vare.

25. juni 2017 af Martin Bernth

Vegetarbøffer flyder med vegetarisk blod

© Impossible Food

Firmaet Impossible Foods i USA har udviklet en plantebaseret hakkebøf, som indeholder en af de vigtigste smagsgivere fra rigtigt kød – blod.

Hæm er det hemmelige krydderi, der giver plantebøffen dens kødsmag og farve. Hæm-molekylet består af et jernatom bundet til farvestoffet porfyrin. Jernindholdet giver den metalliske smag, som kendes fra blod.

Hæm indgår i kroppens blodtransporterende protein, hæmoglobin, men forskerne har fundet en metode til at skabe vegetarisk hæm fra sojabønner.

Ærter bliver til trevlede kyllingestrimler

© Beyond Meat

Hos firmaet Beyond Meat har de skabt et planteprodukt, der efterligner kyllingekødets trevlede tekstur. Proteinerne udvindes fra ærteplanter, som tørres til et pulver, og andre tørrede plantedele tilsættes, fx fedt i form af planteolie.

Firmaets hemmelighed er en maskine, der varmer, afkøler og sætter blandingen under tryk. Dermed dannes en proteinstruktur, som minder om den, man finder i kød. Slutresultatet er kyllingestrimler, der ikke er til at skelne fra den ægte vare.

Hakkekød skal brygges i store tanke

© Mark Post

Den hollandske forsker Mark Post ved universitetet i Maastricht har i årevis forfinet teknikken i at dyrke oksekød fra petriskåle med muskelstamceller fra køer.

Nu arbejder han på at tage sine stamceller ud af petriskålen og gå i gang med at brygge cellekulturer om til oksefars i enorme bioreaktorer på op til 25.000 liter. Én reaktor kan forsyne 10.000 mennesker med kød.

Se processen her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: