Hvorfor snurrer et kogt æg hurtigere end et ukogt?

Hvorfor snurrer et kogt æg hurtigere end et ukogt?

Det er nemt at kende forskel på et kogt og et ukogt æg: Det kogte snurrer hurtigere på køkkenbordet. Men ved du egentlig hvorfor?

8. september 2015

Spiralsnore sløver æggets rotation

I et ukogt æg kan blomme og hvide i et vist omfang bevæge sig frit rundt og ændre tyngdepunktet for ægget.

Når ægget snurres rundt, vil blommen, som sidder fast i nogle fjederagtige spiralsnore, flytte sig og dermed få fjedrene til at strække sig. Bevægelserne sløver æggets rotation.

I et hårdkogt æg er hvide og blomme faste, og intet bremser rotationen. De fjederlignende snore modvirker rotationen i et ukogt æg:

Hvorfor lægger høns så mange æg?

Læs mere om hønseæg og om, hvorfor høns lægger æg.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: