Bliver kaffen varmere, når man hælder mælken i først?

Jeg mener, at kaffen bliver varmere, når man først hælder mælk i koppen. Mine kolleger er ikke enige. Trods videnskabeligt udførte forsøg i kontorets tekøkken kan vi ikke blive enige.

1. september 2009

Temperaturen bliver nøjagtig den samme, uanset hvordan man blander de to væsker – naturligvis forudsat at mængderne og temperaturerne er helt ens ved begge eksperimenter. Ifølge entropiloven vil de to væsker altid blande sig jævnt i koppen, og dermed vil temperaturen blive ensartet. Og termodynamikken bekymrer sig ikke om, hvilken der er hældt i først. Det kan imidlertid godt føles anderledes. Idet man hælder den kolde mælk i, vil den lægge sig øverst i koppen. Og når man begynder at drikke, vil det føles relativt koldere, hvis man ikke først har rørt grundigt rundt med en teske.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: