Champagneprop

Hvordan kommer proppen ned i en champagneflaske?

Jeg har ofte spekuleret over, hvordan proppen mon kommer ned i en champagneflaske?

1. juli 2014

Champagneflasker lukkes ved at presse proppen så meget sammen, at den kan trykkes ned i flasken.

En champagneprop er typisk 31 mm i diameter, mens flaskehalsens diameter blot er 18 mm. Nede i flasken udvider proppen sig igen, så flasken holder tæt og kan klare trykket på fire-seks atmosfærer fra champagnen.

Den øverste del af proppen udvider sig med tiden til sin oprindelige tykkelse, så proppen får den karakteristiske champignonfacon.

Sådan får champagne prop på

1. En ubrugt champagneprop består af små stykker kork, der er klistret sammen med lim, hvilket giver stor fleksibilitet.

2. Proppen klemmes til cirka halvdelen af sin oprindelige diameter af en maskine og skydes ned i flasken enten manuelt eller med tryk.

3. Proppen udvider sig og gør flasken tæt, så den kan modstå trykket, der under gæringen stiger til fire-seks atmosfærer. Det stykke af proppen, der ikke når ned i flaskehalsen, udvider sig, og med tiden får proppen den karakteristiske champignonform.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: