Er det egentlig meningen, at vi mennesker skal spise kød?

Er det bare en “uvane”, når mennesker spiser kød? Vi har jo ikke rovdyrtænder og har oven i købet behov for at tilberede kødet.

1. september 2009

Mennesket er et såkaldt omnivort dyr, det vil sige, at vi er altædende. Vi er i besiddelse af såvel tænder som fordøjelsessystem til at spise både plantemateriale og kød. Sammenligner man med en løves superspecialiserede rovdyrtænder, ser et menneskes tandsæt ikke ud af meget. Men til gengæld kan det tygge både kød og planter. En løve kan ikke tygge grønt. Det er også tydeligt, at vores fordøjelsessystem er allround. Ægte planteædere har ofte ekstremt lange tarme og en kompliceret opbygget mave. Planter er nemme at spise, men til gengæld svære at fordøje. Omvendt har rene kødædere typisk en meget enkel mave og en kort tarm. Kød fordøjes let, så systemet behøver ikke at være særlig kompliceret. Vi producerer også flere forskellige typer fordøjelsesenzymer, hvoraf nogle er beregnet til at nedbryde plantemateriale, mens andre kun har værdi ved nedbrydningen af kød og animalske fedtstoffer. Og rent faktisk kan et menneske godt spise råt kød, der er bare en større risiko for infektioner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: