Er kunstigt sødestof farligt?

Engang var der meget snak om, at kunstige sødestoffer var farlige. Var det rent hysteri, eller er der noget om snakken?

1. september 2009

Nej, det er ikke farligt at indtage kunstige sødestoffer. Måske opstod panikken, fordi det kunstige sødestof aspartam bl.a. nedbrydes til stoffet metanol, når det optages i kroppen. Store mængder af metanol, der nok er bedre kendt som træsprit, kan medføre blindhed eller ligefrem døden. Men man ville vel at mærke skulle sluge et helt kilo rent sødestof eller mere på meget kort tid for at blive metanolforgiftet af det. Risikoen er altså rent teoretisk. I øvrigt danner vi også metanol, når vi spiser frugt. Aspartam nedbrydes dog samtidig til en aminosyre, der hedder fenylalanin. Nogle mennesker har en genetisk defekt, der gør det svært for dem at nedbryde dette stof, og de kan godt føle ubehag, hvis de indtager store mængder kunstige sødestoffer. På en bagvendt måde kan kunstige sødestoffer imidlertid godt siges at være skadelige. Der er nemlig absolut ingen næring i – ingen kulhydrater i form af sukker. Hører man til dem, der nærmest “lever” af light sodavand, skal man altså være opmærksom på at få nogle kulhydrater fra andre kilder i løbet af dagen. Ellers kan man godt risikere at føle ubehag. Ikke fordi de kunstige sødestoffer er farlige, men fordi man rent faktisk ikke får næring nok.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: