Smørklump

Forskere opdager 2000 år gammel smørklump i irsk mose

En mose-konserveret smørklump er dukket op af den sumpede jord nord for Dublin. Den stinker af fordærvet ost – men kan stadig spises.

21. februar 2017

Teknisk set er den stadig spiselig, den cirka ti kílogram tunge smørklump, som er blevet fisket op fra 3,5 meters dybde i en mose nord for Dublin.

Moser er fremragende til at konservere ting, men efter omkring 2000 år er smørret blevet porøst og lugter kraftigt af ost.

Smørret var formentlig en offergave til datidens guder.

Den gamle smørklat er brudt op i flere mindre stykker.

3 andre oldgamle fødevarer:

Ostelignende smør er ikke det eneste madfund, der har fået forskernes tænder til at løbe i vand. Fortiden disker også op med fx knoglesupper og gravøl.

1) Grøn knoglesuppe fra Kina (ca. 2.400 år gammel): 
En grøn væske fyldt med knoglestumper skvulpede lystigt rundt i en bronzegryde, da arkæologer lettede på låget efter flere tusinde år. Suppen blev fundet i en grav nær den gamle kinesiske hovedstad, Xian, og var stadig flydende, da graven havde været så tæt forseglet, at væsken ikke kunne fordampe. Grydens kobberindhold har med tiden farvet suppen grøn.

2) Honningsødet gravøl fra Danmark (ca. 3.400 år gammelt): 
Egtvedpigen forlod denne verden med en lille én til rejsen efterladt i en barkspand i hendes udhulede egestamme-kiste. Indholdet, der var reduceret til en bundsjat ved åbningen af graven, har ved nærmere analyse vist sig at være honningsødet øl lavet på tytte- eller tranebær, mose-pors og hvede. Du kan købe en retro-bryg på Nationalmuseet i København.

En barkspand fyldt med øl forsødede den sidste rejse for Egtvedpigen.

3) Brændt brød fra England (ca. 5.500 år gammelt): 
Befolkningen i det centrale England gnaskede efter alt at dømme lækker hjemmebag i sig i den yngre stenalder. I hvert fald har arkæologerne fundet små stykker brændt brød i en jordkule afdækket i Oxfordshire. Brødet er det ældste i England og er sandsynligvis bagt af nogle af de første jordbrugere i landet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: