Hvor kommer mælkefedt fra?

Hvordan kan der være fedt i mælk, når der ikke er fedt i det græs, som køerne spiser?

1. september 2009

Køer er omvandrende kemiske fabrikker, som kan omdanne græs til et utal af forskellige kemiske forbindelser, herunder de mange bestanddele af mælk. Græs indeholder kun ganske få af de mange forskellige fedtmolekyler, proteiner, kulhydrater og vitaminer, som tilsammen udgør komælk, men køerne er i stand til at nedbryde græssets bestanddele til små kemiske enheder, der herefter benyttes som byggesten til at opbygge de store molekyler i mælken. Køer kan kun nedbryde en lille del af græsset selv, men får hjælp fra utallige encellede organismer i vommen til at nedbryde for eksempel cellulosen i græsset. Vommen er naturens største forgæringstank, og de mange bakterier og encellede dyr i koens mavesystem gør det muligt for voksne køer at leve af papkasser, hvis det skulle være.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: