Hvordan laver man Nescafé?

Jeg har hørt, at Nescafé er fremstillet ved frysetørring, men hvordan foregår dét, og hvilke andre fødevarer kan frysetørres?

1. september 2009

For at fremstille Nescafé eller “instant coffee” brygger man først almindelig kaffe ved meget høj temperatur. Temperaturen giver et højt indhold af smags- og aromastoffer. Derefter inddampes kaffen, så den bliver meget stærk. Næste fase er en trinvis nedfrysning. Først afkøles kaffen så meget, at den bliver til en slags grødis. Denne grødis gøres luftig ved at blæse kvælstof og kuldioxid ind i den. Derefter fryses kaffen helt ned til minus 50 grader. Kaffen består nu af store flager, som kan minde om store stykker chokolade. Flagerne knuses, og ved hjælp af store propeller skaber man en luftstrøm, som får isen til at fordampe. Vanddampen i den iskolde luft sætter sig som is på store kondensatorer, og tilbage bliver blot det tørre granulat, vi kender som Nescafé. Frysetørring er en dyr teknik, fordi den kræver meget energi, men den har også store fordele og bruges derfor i stigende omfang, ikke bare til kaffe, men til alt fra krydderurter, grønsager og bær til rejer, supper og færdigretter. Blandt fordelene er, at vitaminer og mineraler bevares, og at cellestrukturen forbliver intakt, så overfladen på fx grønsager ikke bliver ødelagt. Frysetørrede produkter indeholder højst tre procent vand, er nemme at opbevare og holder sig bedre end lufttørrede produkter.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: