Hvorfor bliver frugter saftige?

Hvad er årsagen til, at frugter bliver saftige, når de ligger? De tilføres jo ikke vand.

1. september 2009

Umodne frugter indeholder ofte store mængder af kulhydratet pektin, der stiver cellevæggene af. Når frugterne modner, nedbrydes pektinen, og derfor bliver frugterne bløde og saftige. Vandet er der hele tiden, men kan ikke flyde frit, så længe cellevæggene er stive. Processen går i gang, når pektinmolekylerne degenererer fra at være koblet sammen i lange kæder og dermed uopløselige til at blive mere kortkædede og opløselige. Pektin anvendes også i fødevareindustrien som fortykningsmiddel, der giver blandt andet gele sin konsistens.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: