Hvorfor eksploderer snapsen ikke?

Lægger man en flaske vand i fryseren, vil flasken før eller siden springe – hvorfor sker det ikke med snaps?

1. september 2009

Selv om snaps indeholder op til 60 procent vand, fryser den ikke til is, og det skyldes væskens indhold af alkohol. Vand har et frysepunkt på nul grader, men ren ethanol fryser ved minus 114,1 °C. Når de to væsker blandes til snaps, synker frysepunktet langt under nul grader. Derfor fryser snapsen først ved lave temperaturer. Vand udvider sig, når det fryser, mens ethanol trækker sig sammen, og i snapsen ophæver de to effekter hinanden.

Er du træt af fake news, og vil du have styr på fakta?

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: