Hvorfor får man det varmt af chili?

1. september 2009

Den brændende fornemmelse, chili giver i munden, og kroppens reaktion i form af svedeture skyldes de små frugters indhold af stoffet capsaicin og en gruppe af beslægtede stoffer, de såkaldte capsaicinoider. Capsaicin har den særlige egenskab, at det binder sig til en receptor, TRPV1, i nervesystemet. For det første er receptoren involveret i at overføre smertesignaler fra kroppens nerver til hjernen, og for det andet spiller den en afgørende rolle i reguleringen af vores kropstemperatur. Capsaicin aktiverer altså smertenerverne i munden, samtidig med at de temperaturfølsomme nerver bliver mere følsomme. Sidstnævnte snyder hjernen til at tro, at temperaturen er højere, end den faktisk er, og det får kroppen til at svede i et forsøg på at skille sig af med varmen. Chiliens effekt på kroppen er altså rent kemisk og svarer til at trykke på en kontakt, der får os til at svede og brænde i munden. Uden TRPV1-receptoren ville vi altså slet ikke opleve nogen effekt af chili, og sådan forholder det sig med fugle. De spiser chili uden problemer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: