Kvinde rødvin

Hvorfor farver rødvin tænderne?

De fleste af os har prøvet at sidde tilbage med et blålilla grin efter et glas rødvin. Svaret på hvorfor, skal blandt andet findes i de mørke farvestoffer, det høje syreindhold og tanniner

5. juli 2016

Rødvin er særligt slem til at misfarve tænderne af tre grunde.

For det første indeholder rødvin kraftige, mørke farvestoffer – blandt andet sundhedsfremmende antioxidanter som fx antocyanin.

Disse fødevarer farver tænderne:

1. Te Indeholder mange tanniner, som binder farvestofferne til tænderne.

2. Bær Indeholder syre, der får farvestofferne til at sidde fast.

3. Sodavand Overtrækker tænderne med sukker, som bakterier kan sætte sig fast i.

4. Slik Kunstige farvestoffer farver både tænder og tunge.

Derudover kan vinens syreindhold på det mikroskopiske plan opløse emaljen, så tænderne får en ru overflade med mange små fordybninger og fremspring, hvor farvestofferne kan gemme sig.

Og endelig sørger indholdet af såkaldte tanniner for at binde farvestofferne sammen med proteiner i spyttet og tændernes overflade, så farven bliver siddende.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: