Hvorfor har rodfrugter farver?

Blomsternes farver tiltrækker dyr, der kan sprede planternes pollen, men hvilken funktion har farverne på rodfrugter?

1. september 2009

Da planterødder ofte indeholder meget næring, er de kommet i planteædende dyrs søgelys. Som modsvar på dyrenes appetit har nogle planter i tidens løb udviklet stoffer i deres rødder, som kan være stærkt giftige for dyr, og det er disse stoffer, der i nogle tilfælde giver rødderne farve. Men ikke alle rodfrugter indeholder stoffer, som har til formål at skræmme sultne dyr væk. Et eksempel er rødbeden, hvor farven er en antioxidant, som gør planterne bedre i stand til at håndtere miljømæssige forandringer. Ved eksempelvis tørke og høje saltkoncentrationer stiger rødbedens indhold af farvestoffer, og den mørkerøde farve bliver mere markant. I andre tilfælde skyldes rodfrugtens farve, at mennesket har haft en finger med i spillet. Gulerodens orangegule farve er således fremavlet, så den ser mere appetitlig ud end de oprindelige farver i hvide og grønne nuancer. Desuden er roden også sundere med den nuværende farve. Gulerødder indeholder nemlig store mængder af pigmentstoffet betakaroten, der giver rødderne deres flotte farve, og som i menneskets lever omdannes til A-vitamin. Oprindeligt har planteavlere efter alt at dømme fremavlet den orange farve på grund af æstetikken, og først senere blev forskere klar over, at betakaroten er et vigtigt pro-vitamin i den menneskelige krop.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: