Hvorfor knækker kiks så let i pakken?

Når jeg åbner en pakke kiks, er mange tit knækkede, selv om jeg ikke har tabt dem. Er der en forklaring?

1. september 2009

Hidtil har man ment, at det skyldtes stød under transporten. Men for nylig er fænomenet faktisk blevet videnskabeligt undersøgt. Ved hjælp af avanceret laserteknik, såkaldt interferometri, har en britisk forsker iagttaget overfladen af nybagte kiks. Det viste sig, at kiksene under afkølingen optager fugt i kanten, hvilket får dem til at udvide sig. Samtidig tørrer de ud i midten og trækker sig derved sammen. Disse indre spændinger fører til, at der kan opstå bittesmå og ofte usynlige brudlinjer i kiksene, så de bliver mere skrøbelige. Når kiksene siden bliver pakket og transporteret, er der derfor risiko for, at de knækker, uanset hvor varsom håndteringen er. På baggrund af den nye forskning håber producenterne fremover at kunne skabe den perfekte, brudfri kiks – måske ved at bage dem længere tid ved svag varme.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: