Hvorfor løber øjnene i vand, når man skærer løg?

Jeg kommer tit til at græde, når jeg skærer løg. Hvordan kan det være, og findes der en måde at undgå det på?

1. september 2009

Når man piller eller skærer i et løg, frigives der bestemte enzymer i løget, såkaldte allinaser. Disse allinaser reagerer med svovlholdige aminosyrer i løget og danner stoffet syn-propanethial-S-oxid. Det er denne kemiske substans, der fremkalder tårerne i øjet. Når stoffet kommer i kontakt med øjets hornhinde, sendes der elektrokemiske signaler til hjernen, som giver tårekirtlerne besked på at producere tårer. Det er en naturlig reaktion, når øjet udsættes for en kemisk substans, som er irriterende for det. Sædvanligvis er den sviende følelse i øjnene værst i starten. Det skyldes, at syn-propanethial-S-oxid opnår sin maksimale koncentration efter cirka 30 sekunder, hvorefter den aftager gradvist. Tårerne kan undgås på flere måder, for eksempel ved at opvarme løget, inden det skæres. Derved ændrer enzymerne egenskaber, og så kan der ikke længere dannes syn-propanethial-S-oxid.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: