Hot food

Hvornår blev varm mad opfundet?

Hvornår fik mennesker kød på menuen? Og hvornår begyndte vi at stege det?

30. september 2014

Forskerne regner med, at mennesket lærte at anvende ild omkring 800.000 år f.Kr. Kød var allerede da en del af kosten og har sandsynligvis været det fra de tidligste tider.

Et sted mellem 800.000 og 300.000 år f.Kr. begyndte man at stege kød over ild. Opdagelsen er formentlig sket ved et tilfælde, idet en klodset urtidsmand har tabt et stykke kød ned i ilden. Før han kunne samle det op igen, var det blevet stegt. Det stegte kød var både lettere at tygge og smagte nok også bedre, end han var vant til.

Vidnesbyrd om stegning af kød over ild

For nylig har arkæologer i Storbritannien gjort et fund, som kan være et af de tidligste vidnesbyrd om stegning af kød over åben ild. I Wiltshire i Sydengland har forskerne udgravet stenøkser, forskellige dyreknogler og ikke mindst trækul, som vidner om brug af ild. Fundet er dateret til mellem 250.000 og 300.000 år f.Kr.

Først langt senere lærte mennesket at koge vand og opvarme mad i potter. De ældste lerpotter til det formål er fundet i Japan og er omkring 13.000 år gamle.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: