Spinatblad close

Må mad med spinat ikke opvarmes flere gange?

Man skal ikke genopvarme mad med spinat eller persille, lyder husrådet. Men det er kun farligt, hvis man ikke renser grøntsagerne ordentligt eller afkøler maden forkert.

9. september 2009

Jeg har hørt, at mad tilberedt med spinat og persille kun må varmes én gang. Passer det?

Der er ingen risiko ved at spise genopvarmet spinat eller persille, hvis grøntsagerne inden kogning, bagning eller stegning er blevet vasket grundigt af, og madresterne efter middagen er blevet korrekt nedkølet.

Rester af jord sidder på bladene

Det velkendte husråd om, at man ikke bør opvarme afkølet eller frossen spinat eller persille og andre grøntsager med mange blade, skyldes, at der på de bladrige planter lettere kan sidde rester af jord, som bakterier gemmer sig i.

Disse jordbakterier kan omdanne kvælstofforbindelsen nitrat til nitrit, hvis madresterne afkøles for langsomt eller opbevares for varmt.

Nitrit risikerer i store mængder at fremkalde indre kvælning hos mennesker, hvor børn under et år er særligt udsatte. Nitritten binder sig til kroppens røde blodlegemer og forhindrer dem i at bære ilt rundt i systemet.

Når først nitraten er blevet til den farlige nitrit, nedbrydes den ikke ved opvarmning, og det er derfor, det er vigtigt at komme af med jordbakterierne, allerede når retten tilberedes første gang.

Så er der intet problem i at spise genopvarmet mad med spinat.

Læs flere gode forklaringer i Illustreret Videnskab

Hvert nummer af Illustreret Videnskab rummer masser af svar på gode videnskabsspørgsmål fra læserne. Tegn abonnement på bladet og få magasinet + fuld digital adgang her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: