Sugar pile

Sukker er giftigt som narkotika

De snehvide krystaller i sukker ser uskyldige ud og smager forførende godt. Men ifølge flere forskere er sukker som et giftstof på linje med narkotika: Brugeren bliver afhængig og får abstinenser, når forsyningerne svigter, og stoffet forgifter langsomt kroppen.

27. juni 2012 af Gorm Palmgren

På verdensplan spiser vi 156 millioner tons sukker om året. Mængden svarer til, at hver af klodens indbyggere forsødede tilværelsen med næsten et halvt kg sukker om ugen. I Vesten indtager vi dog betydeligt større mængder end i resten af verden. I USA dækker sukker i sodavand, slik og kager omkring 20 procent af det daglige kalorieforbrug eller 445 kilokalorier pr. indbygger om dagen.

Nu er forskerne ved at finde ud af, hvorfor forbruget er eksploderet. Meget tyder nemlig på, at sukkeret har en nærmest besættende effekt på vores krop, så vi bliver afhængige. Men sukkeret er også stærkt på vej til at blive en direkte trussel mod vores sundhed.

Sukker var eksotisk krydderi

Sukker er i dag en naturlig del af vores daglige kost, og det virker underligt, at de hvide krystaller er skadelige. Forklaringen er, at trods det store forbrug er sukker på ingen måde en naturlig fødevare for mennesket. Indtil for et par tusind år siden fik mennesker kun sukker, når de spiste frugter, bær eller honning, og den type fødevarer fandtes ikke i overvældende mængder.

Særligt i de køligere egne på kloden var naturens søde spisekammer kun tilgængeligt få måneder om året. Først for omkring 1500 år siden begyndte vi for alvor at dyrke sukkerrør og udvinde rent sukker. I begyndelsen tilsatte overklassen sukker til maden som et eksotisk krydderi, men siden er det blevet en væsentlig del af vores daglige kost.

Almindeligt hvidt sukker, som vi drysser på havregrynene, kaldes i fagsprog sucrose. Det består af ét molekyle glukose og ét molekyle fruktose, som er koblet sammen. De to molekyler har vidt forskellige egenskaber, hvilket gør sucrose til en slags dr. Jekyll og mr. Hyde. Som den værdsatte dr. Jekyll spiller glukose en central rolle i vores kost og er et helt uundværligt næringsmiddel.

Glukose – også kaldet druesukker – findes især i kartofler, brød, pasta og ris i form af stivelse. Kroppen har gennem flere hundrede tusind år været vant til at håndtere glukose, og selvom det skal nydes med måde, behøver man ikke bekymre sig over denne del af sukkeret.

Selvom de to simple sukkerstoffer kemisk set ligner hinanden meget, skilles deres veje, så snart sukkermolekylet når ned i tarmen, hvor det bliver spaltet. Glukose føres med blodet rundt til alle kroppens celler, hvor det kan bruges som brændstof, samt til leveren og musklerne, hvor det oplagres som energidepoter til senere brug.

Frugtsukker omsættes til fedt

Helt anderledes forholder det sig med sukkerets mr. Hyde i skikkelse af fruktose, også kaldet frugtsukker. Fruktose findes kun i begrænsede mængder i vores naturlige kost, og kroppen håndterer det på en helt anden måde end glukose. Sukkerets skumle mr. Hyde omsættes næsten udelukkende i leveren, hvor det ligesom alkohol omdannes til fedt. Fedtet kan lagres i leveren, så man får fedtlever, men kan også føres med blodet, hvor det kan omdannes til kolesterol og øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme eller sætter sig som fedt om de indre organer. Forsøg tyder på, at sukkeret også feder på en mere indirekte måde ved at øge appetitten gevaldigt. Og ikke nok med det. Rotteforsøg viser, at dyrene bliver afhængige og ligefrem får abstinenser, når de ikke får søde drikke.

Sukker skal forbydes for børn

Sukker – og særligt dens skumle part, fruktose – er altså langtfra så uskyldigt, som det ser ud. En række forskere kræver derfor, at vi begrænser adgangen til sukker. Bannerføreren i den bevægelse, lægen Robert Lustig fra University of California, San Francisco, USA, foreslår, at man bruger erfaringerne fra kampen mod alkoholmisbrug og sidestiller sukker med alkohol og tobak. Børn skal ikke have lov til at købe sodavand eller slik, og søde sager må ikke sælges nær skoler.

Forslaget bliver næppe populært, for vores søde tand har bidt sig fast i et alt for højt sukkerforbrug, der kan blive meget svært at reducere uden sure miner.

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: