superman science

Forskere lærer af Superman

Overnaturlige evner som kikkertsyn og superkræfter efterlignes i laboratorierne.

4. december 2013 af Antje Gerd Poulsen

Da Superman for 75 år siden landede i de jordiske tegneseriestriber vækkede han opsigt med sit arsenal af superkræfter, og han har inspireret alle de store tegneseriehelte, som er kommet til senere.

Men også forskerne lader sig inspirere. I forsøget på at hjælpe syge og handicappede eller toptune fremtidens læger, ingeniører og soldater efterligner videnskaben Superman og co.'s fantastiske evner.

Det gælder fx Supermans supersyn. I dag har soldater og besætninger på redningshelikoptere nattesyn monteret på hjelme, og i det hele taget gøres der store fremskridt inden for optiske hjælpemidler.

Kontaktlinse med kikkert

Bl.a. er en kontaktlinse under udvikling, som kan zoome. Den har indbygget normalt syn og et syn, som forstørrer 2.8 gange, når der er brug for det.

Rundt om linsens midte sidder en 8 mm krans af aluminiumspejle med et mønster i. Spejlene kaster lysstrålerne frem og tilbage efter samme princip som i en kikkert, inden de bliver dirigeret ind mod øjet i en forstørrelse på 2.8.

Mønsteret i spejlene korrigerer også for forvrængninger, så det billede man ser, er nogenlunde skarpt.

Bæres sammen med briller

Kontaktlinserne, som er lige godt en millimeter tykke skal bæres sammen med ombyggede 3D-briller, som indeholder et polariseringsfilter. Brillerne gør det muligt at skifte mellem normalt og kikkertsyn.

Det internationale forskerteam bag linsen siger dog, at de kan anvendes uden briller, når de er færdigudviklet.

Linsen er udviklet til gamle mennesker, der lider af forkalkning i øjet. Her er det typisk midten af øjet, som svigter, mens den ydre ring af øjet stadig kan bruges.

Interesse fra militæret

Linsen er endnu ikke færdigudviklet, men har allerede tiltrukket sig opmærksomhed – bl.a. fra militæret, der er interesseret i at give soldaterne "kikkert-syn".

Læs mere

I det nye nummer af Illustreret Videnskab får du forklaret teknologien i detaljer. Du kan også læse mange flere eksempler på, at videnskaben lærer af tegneserieheltene og giver normale mennesker alt fra superstyrke til edderkoppesanser.

Vidste du?

At Superman ikke tåler en stenart fra sin hjemplanet kaldet kryptonit. I 2003 forsøgte en forsker fra University of Leicester i England at fremstille kryptonit ud fra krypon diflouride – en grønt glimtende krystal, som er radioaktivt, reagerer voldsomt med andre stoffer og brænder kød.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: