Sea Orbiter

Sea Orbiter: Havforskere får højteknologisk fyrtårn

Den franske arkitekt Jacques Rougerie står bag futuristisk forskningsfartøj, der skal patruljere havene fra 2014.

6. februar 2013

I Jules Vernes' roman "En verdensomsejling under havet" rejser hovedpersonen Kaptajn Nemo verdenshavene tynde i den specialdesignede ubåd Nautilus, mens han udforsker eksotiske landskaber under havets overflade.

Nu bliver visionen – næsten – til virkelighed. En fransk arkitekt, Jacques Rougerie, har samlet midler nok til at få produceret sin egen "Nautilus", nemlig forskningsfartøjet Sea Orbiter, som efter planen lanceres i 2014.

Sea Orbiter rummer en besætning på 18 personer, er nogenlunde selvforsynende med energi og kan udsendes på årelange ekspeditioner. Fartøjet, som rager 27 meter over havoverfladen og 31 meter under, bliver udstyret med al den mest højteknologiske isenkram – heriblandt et kommunikationscenter, som sikrer, at forskerne løbende kan rapportere deres fund. I første omgang er det meningen, at Sea Orbiter skal følge Golfstrømmen og monitorere effekten af klimaændringer.

I Illustreret Videnskab nummer tre fortæller vi mere om Sea Orbiter og en lang række andre nye teknologiske projekter, som koncentrerer sig om livet på og under vandet.

Se video om forskningsfartøjet Sea Orbiter:

Klik på download-knappen nedenunder og læs hele artiklen.

Sea Orbiter

  • 58 m fra køl til top

  • 13 dæk heraf seks under overfladen

  • 18 besætningsmedlemmer

  • 350 m2 solcellepaneler

  • 1 vindmølle

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: