Teleskop MOIRE

Kæmpeteleskop er lavet af plastic

Verdens største teleskop kan se 40 procent af Jorden på én gang og få øje på en hund på 36.000 kilometers afstand.

21. marts 2014

Nyt teleskop på tegnebrættet

En af det amerikanske militærs udviklere af teknologi, DARPA, har et nyt superteleskop på tegnebrættet. Med en diameter på 20 meter vil teleskopet MOIRE (Membrane Optical Imager for Real-Time Exploitation) blive det største teleskop, der nogensinde er bygget. Det vil kunne få øje på en hund på Jorden, selvom det befinder sig 36.000 km væk.

I MOIRE-teleskopet er de traditionelle glasspejle droppet til fordel for plastic. Teleskopets optik laves af en plasticmembran, der er på tykkelse med husholdningsfilm, og som har næsten samme klarhed som glas. Den foldbare membran reflekterer lyset i stedet for at fokusere det som et normalt teleskop.

MOIRE teleskopet er lavet af plastic

Ved at skifte de traditionelle materialer ud med letvægtsmaterialet plastic kommer MOIRE uden om et kendt problem: Glas er tungt, og derfor er store, traditionelle teleskoper også både dyre og besværlige at sende i kredsløb med raketter – faktisk findes der ikke raketter store nok til at sende større spejlbaserede teleskoper op med. Når MOIRE i stedet er lavet af plastic, bliver dets vægt reduceret til en syvendedel.

Planen er, at teleskopet skal overvåge Jorden i realtid. Fra sin geostationære position vil det kunne holde øje med mere end 40 procent af kloden i en opløsning på én meter. Teleskopet vil endda kunne levere videooptagelser med et billede pr. sekund. På længere sigt vil teknologien måske også kunne bruges til at sende endnu større teleskoper på opdagelse i universet.

Se video af MOIRE teleskopet:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: