nb_u49 Gadgets

Julegaver er løse på tråden

Årets 10 mest trendy tech-julegaver har to ting til fælles – de taler sammen trådløst, og så er de i høj grad forbundet med ejermandens livsstil.

4. december 2014 af Carsten Nymann

Kabler er out, og trådløs kommunikation er helt klart in, når årets 10 mest populære nye gadgets stilles på rad og række. Illustreret Videnskab har udpeget 10 trends, og to trådløse teknologier er indlejret i dem alle, nemlig wi-fi og Bluetooth.

Wifi er bare en radio

Et wi-fi-netværk sender data gennem luften ved hjælp af radiobølger akkurat ligesom et tv, en radio eller en mobiltelefon, blot ved andre frekvenser.

Wi-fi-senderen i din computer, mobiltelefon eller dit smartwatch konverterer data – fx et billede – i form af 0’er og 1-taller til et radiosignal, som den via en antenne sender igennem luften til en router.

Routeren er koblet via kabel til internettet, og den omdanner igen signalet til data, som den sender ud på nettet eller direkte videre til en anden enhed, fx en trådløs højttaler.

Wi-fi er afhængig af mellemmand

Dine apparater kan altså tale sammen trådløst via wi-fi, men systemet kræver en mellemmand i form af en router, som er koblet til både internet og lysnet.

Ikke så praktisk, hvis du er ude at lufte din nye elcykel eller fitnesstracker. Her kommer Bluetooth-teknologien ind i billedet.

Bluetooth skyder genvej

Ligesom wi-fi kommunikerer Bluetooth ved hjælp af radiosignaler, og faktisk ligger Bluetooth med 2,45 gigahertz tæt på det nedre af wi-fi’s to frekvensområder.

Tricket ved Bluetooth er, at senderen transmitterer et meget svagt signal, hvilket betyder, at det ikke forstyrrer andre signaler og heller ikke kræver ret meget strøm.

Desuden skifter en Bluetooth-sender frekvens omkring 1600 gange i sekundet, så op til otte apparater typisk kan være koblet på samme sender.

Bluetooth er ideelt, når du er ude

Ulempen er, at Bluetooth ikke har så stor rækkevidde – typisk omkring 10 meter – og at teknikken ikke kan overføre samme datamængde som fx wi-fi.

Men da Bluetooth kører med sine helt egne faste protokoller, kræves hverken opsætning, router eller internet-opkobling, og to apparater kan tale sammen “ude i det fri”.

Her er årets 10 største julegave-trends ifølge Illustreret Videnskab

Droner til folket

Små droner, der styres med smartphone, er blevet prismæssigt tilgængelige for de fleste. Den lille kameradrone Nixie, som er helt ny, er en såkaldt selfie-drone, der kan foldes om håndleddet og bæres som et ur.

Kameraer specialiserer sig

Mens smartphones i vid udstrækning har overtaget depechen fra digitale lommekameraer, bliver dedikerede kameraer stadigt mere specialiserede. GoPro Hero 4 optager actionvideoer i HD og livestreamer til din telefon.

Smart-ure bliver næste års store hit

Såkaldte smartwatches er mini-smartphones, som sidder på håndleddet. Vil du købe til jul i år, får uret Pebble Steel flest roser fra anmelderne i øjeblikket, men alle venter på, at Apple kommer med sit ur i 2015.

Hjemmet bliver trådløst styret

Det smarte hjem har været undervejs i nogle år, men allerede nu markedsføres alt fra selvstyrende robotstøvsugere til fjernstyrede termostater samt disse smartphone-kontrollerede pærer fra Philips, kaldet “Hue”.

Der er musik i luften

Trådløs streaming af musik har været på markedet et stykke tid, men i år er mængden af højttalersystemer eksploderet. Sonos tilbyder et system, der via din internetopkobling og wi-fi-antenner skaber sit eget musiknetværk.

Trådløs musik til træningen

At holde sig i form er muligvis endnu mere in end at flyve med droner og tage selfies. Ved hjælp af Bluetooth kan du fx med høretelefonerne fra Beats være koblet op til både fitnesstracker og musikafspiller helt uden de forstyrrende ledninger.

Sundhed, sundhed, sundhed

Teknologien står klar til at assistere med januars sundere livsstil. Den intelligente vægt fra Withings nøjes ikke med at meddele din vægt, når du træder op på den. Den sender også puls, fedtprocent, BMI osv. til din telefon.

Tablets på retur

I takt med at mobiltelefonerne bliver større, forventes salget af tablets at gå ned. Tendensen ses allerede på Apples salg af iPads. Teknologigiganten har netop sendt en ny iPad Air 2 på gaden, og også Google har den nye Nexus 9 på hylderne.

Mobiltelefoner bliver større og større

Apple har sendt flagskibene iPhone 6 og 6 Plus på gaden, mens Google har lanceret sin Nexus 6, og kinesiske OnePlusOne nyder popularitet hos græsrødderne. Fælles for alle er, at skærmen er oppe i nær-tablet-størrelse.

Cyklen bliver elektrisk

Elcykler har vundet udbredelse hos den ældre del af befolkningen, men det næste år ventes elmotorer og batterier i alle mulige afskygninger at dukke op. Copenhagen Wheel kan eftermonteres og bestilles til levering næste år.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: