Hologram Star Wars

Hvad blev der af hologrammet?

For 40 år siden var hologrammer det helt store, så hvorfor blev det aldrig udbredt?

4. oktober 2012

Hologramudstillinger tiltrak i slutningen af 1960’erne hundredtusinder af mennesker, som ville opleve de tredimensionale filmiske gengivelser skabt med laserstråler.

Kunstnere greb den nye teknik og oprettede særlige holografkunstskoler, mens film og tv-serier som Star Wars og Star Trek viste den spændende fremtid, som teknologien kunne tilbyde. Fysikeren og grundlæggeren af holografivirksomheden Conductron Corporation, Kip Siegel, lovede endda, at USA ville have holografiske tv´er, biografer og videoafspillere inden for et årti.

Men sådan gik det som bekendt ikke. I slutningen af 1980’erne døde interessen for hologrammerne ud. Lige så stille har de dog sneget sig ind i forskningen igen, dog på et mindre spektakulært niveau. Holografi bruges i dag inden for datalagring, som sikkerhed mod forfalskning af bl.a. pengesedler og kreditkort og på instrumentbrættet i fly.

Sådan bliver hologrammer til

Princippet, der ligger til grund for holografi, blev opfundet i 1947 af den ungarsk-britiske elektroingeniør, fysiker og opfinder Dennis Gabor. Det blev for første gang anvendt i 1962.

  • En laserstråle rettes mod et objekt, men deles undervejs af en stråledeler, som sender de to stråler mod hvert sit spejl.

  • Det ene spejl sender strålen, kaldet objektbølgen, ind mod objektet, hvor den aflæser informationerne.

  • Den anden stråle, kaldet referencebølgen, bliver sendt mod et stykke holografisk film bag objektet.

  • Når de to bølger mødes, danner de et mønster, som den holografiske film kan registrere og gengive.

Lav dit eget hologram

Går du rundt med en amatørholograf i maven, er det muligt at skabe dine egne hologrammer. Du kan bl.a. slå dig løs på www.integraf.com. Eller du kan google “How to make a hologram”. Flere bøger er skrevet om teknikken, bl.a. Frank DeFreitas’ “Shoebox Holography”.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: