Hvorfor forandrer lyden i en kaffekop sig?

Hvis man rører i kaffe og banker med en teske i bunden af koppen, stiger tonen, mens bevægelsen i kaffen aftager. Hvorfor?

1. september 2009

Tonehøjden er meget afhængig af lydens hastighed i den væske, der er tale om. Normalt er lydens hastighed i vand (og kaffe) cirka 1500 meter i sekundet. Men ganske få bobler kan ændre hastigheden til under 400 meter i sekundet, og det betyder, at lyden bliver dybere. Når man eksempelvis kommer sukker i en kop kaffe, vil den luft, der sidder på sukkeret, være nok til at skabe bobler og dermed sænke tonehøjden. Effekten bliver endnu tydeligere, hvis man bruger flødeskum. Det er også muligt, at alene rørebevægelsen kan skabe luftbobler i kaffekoppen. Når sukkeret opløses, forsvinder boblerne, og tonehøjden stiger til normalt niveau. Utroligt nok er der lavet videnskabelige undersøgelser af dette fænomen. Således offentliggjorde englænderne W.E. Farrell, D.P. McKenzie og R.L. Parker i 1969 artiklen “On the Note Emitted from a Mug While Mixing Instant Coffee”.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: