Far og søn mobil devices

Eksperter: Tal med dine børn om internet-sikkerhed

Sociale medier, billeddelinger, chatfora, cybermobning, phishing, grooming, pædofile netværk. Det allestedsnærværende internet er mere end bare en endeløs adgang til information og underholdning - og det skal børn lære allerede ved første klik.

10. februar 2016 af Jakob Priess

Mange børn bruger i dag mere tid online, end de gør i institutioner, skoler eller med familien.

Deres verden har stednavne som YouTube, Snapchat, Momio, Ask.fm, Facebook og Instagram.

Og der kommer hele tiden nye til med flere muligheder - og flere problematikker.

Anerkend barnets virkelighed

Børn logger fra en ekstremt tidlig alder lige så rutinemæssigt på spilservere, de chatter, socialiserer online og deler både billeder og oplysninger, som deres forældre smuttede i svømmehallen eller på legepladsen.

De har en naturlig nysgerrighed og tilgang til at leve online, forældre og bedsteforældre ikke er vokset op med men har måttet lære.

Så hvordan beskytter du bedst børn mod de faldgruber, det enorme internet også gemmer på?

Vis interesse for barnets verden

Internationale eksperter er enige: Start så tidligt som muligt, og tal med børn om internet-adfærd - åbent, ærligt og naturligt. Involver dig og vis interesse.

"Det kan være noget så simpelt som at bede barnet vise dig, hvad deres yndlings-apps går ud på, og hvordan barnet bruger dem," siger Diana Graber, ekspert i digital adfærd, til amerikanske CNN.

"Og så lad den snak udvikle sig til en rolig samtale om, hvad der ellers foregår i barnets digitale verden," fortætter Graber.

21 eksperters råd

Til den engelske avis, The Guardian, giver 21 internationale eksperter på IT-sikkerhed og sikker online adfærd blandt andet disse råd til, hvad du bør tale med børn om:

Interaktion med fremmede

Lige som barnet sikkert har lært, at det ikke må tale med fremmede, ikke må tage mod ting fra fremmede og ikke må følge med fremmede, så gælder det i endnu højere grad online.

Ifølge en amerikansk undersøgelse er næsten 60% af alle teenagere blevet venner med fremmede online, og 20% har efterfølgende mødt disse ansigt til ansigt.

Eksemplificer med fremmede venneanmodninger på sociale medier, chatbeskeder fra ukendte, opfordringer til at udlevere telefonnumre, personlige oplysninger eller billeder.

Der er også slemme mennesker online, og lyshårede Line på 11 år, som dit barn lige har fået en chat-anmodning fra, kan sagtens vise sig i virkeligheden at være Peter på 64 år.

Virusangreb og Phishing

Aldrig åbne vedhæftninger til mails eller chatbeskeder fra afsendere, du ikke kender. Selv erfarne og fornuftige voksne lærer dette på den hårde måde, så lær dit barn det, før det er for sent.

Cybermobning

Giv konkrete eksempler på adfærd, dit barn kan forstå.

"Hvis du ikke ville sige det ansigt til ansigt, så skal du heller ikke skrive det." "Hvis du ikke ville gøre det, mens din mor stod lige bag dig og kiggede med, skal du ikke gøre det."

Nul fortrydelsesret

Der findes ikke noget viskelæder online. Når noget er sendt, publiceret, skrevet eller på anden måde offentliggjort, er der ingen fortrydelsesret. Alle kan i princippet i al evighed finde og udnytte det.

Sund sikkerhedsfornuft

Del dine erfaring om password-sikkerhed og om, hvorfor vi har virusprogrammer, og hvorfor det er vigtigt at holde dem opdaterede.

Overvågning

Der er masser af programmer, der kan overvåge eller censurere barnet, men langt bedre er det at være til stede, når barnet er online.

Vær opmærksom på, hvilke apps, barnet installerer, og vær til stede, når barnet browser. På den måde kan I tale om sikker online adfærd, og så bliver det til viden i stedet for forbud.

Engagement

Hvis du ikke forstår de apps, spil eller websites, børn bruger og holder af, så er det umuligt at vejlede. Sæt dig ind i tingene. Tal med barnet, læs, lær, lyt og vær på forkant.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: