nb_u15 facebook

Facebook gør dig deprimeret

Ingen sexlyst, dårlig hygiejne og søvnbesvær. Sidder du i timevis og sammenligner dig selv med andre på Facebook, kan du ifølge en ny undersøgelse ende med at få en depression.

9. april 2015 af Karen Grubbe

Smukke børn, en lækker ferie i Italien eller det nye drømmejob. Facebook er en opslagstavle for succes. Og det er svært ikke at sammenligne dit eget liv med dine bekendtskabers.

Nu viser to nye undersøgelser fra det amerikanske University of Houston, at jo længere tid, du bruger på at sammenligne dig selv med andre på Facebook, jo flere tegn på depression udviser du.

Sammenligninger dræber sexlysten

En depressiv person er nedtrykt og kan blandt andet have søvnproblemer, miste lysten til sex og overkommer dårligt selv dagligdags rutiner som et bad.

I de to undersøgelser undersøgte forskerne, hvordan den såkaldte sociale sammenligning på Facebook påvirker vores psykiske helbred.

Forskerne undersøgte i første omgang tidsforbruget på Facebook. Det viste sig, at jo længere tid brugerne var på den sociale tjeneste, jo flere depressive symptomer udviste de. Kun hos mændene var de depressive tegn direkte knyttet til en sammenligning med andres bedrifter.

Begge køn bliver deprimerede

I den anden undersøgelse skulle forsøgsdeltagerne føre en specialdesignet dagbog i 14 dage.

Her fandt forskerne igen en klar sammenhæng mellem brugerens tidsforbrug og sindstilstand. Men denne gang viste både kvinder og mænd klare depressive symptomer, fordi de sammenlignede sig selv med andre.

Depression

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har defineret depression ud fra en række symptomer.

Mindst to af disse symptomer: ? Følelse af nedtrykthed. ? Markant nedsat lyst eller interesse. ? Reduceret energi, svær træthed.?

Plus mindst to af følgende: ? Nedsat selvtillid eller selvfølelse.? ? Selvbebrejdelser, svær skyldfølelse.? ? Tanker om død eller selvmord. ? Tænke- og koncentrationsbesvær.? ? Svær indre uro eller modsat: hæmning.? ? Søvnforstyrrelser.? ? Betydningsfulde ændringer i vægt eller appetit.?

Ved en mild depression har du to af de første træk og to af de næste. Ved en moderat depression har du mindst fire af symptomerne fra den anden gruppe. Ved en svær depression har du alle tre symptomer fra første gruppe og fem af symptome

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: