IS afsløret af twitter

Sociale medier afslører IS' fremtog

Analyser af tweets og videoer på Youtube fra medlemmer af den militante oprørsgruppe Islamisk Stat sladrer om deres krigsstrategi.

24. juni 2015 af Malene Breusch Hansen

Terrorgruppen Islamisk Stat rykker hastigt mod hovedstaden i både Irak og Syrien – områder, der ellers har været statslige styrkepositioner.

Det røber en analyse, som virksomheden IHS Conflict Monitor har foretaget og vist til nyhedsbureauet AFP.

IHS har fulgt IS-medlemmers aktiviteter på Twitter og Youtube, og ud fra de såkaldte tweets og Youtube- videoer har de kunnet kortlægge, i hvilke områder IS er mest offensive.

Dataene viser bl.a., at IS har gennemført 70 bombeangreb og tre selvmordsbombeaktioner i Iraks hovedstad Bagdad mellem februar og april.

Gruppen er altså aktive langt ud over det område, de har kontrol over på nuværende tidspunkt, og koncentrerer størstedelen af deres kræfter omkring de to hovedstæder Bagdad og Damaskus.

Data afslører tendenser

IHS har udvalgt de mest troværdige Twitter- og Youtube-konti tilhørende velkendte IS-militante, oppositionsaktivister og regeringskilder i Irak og Syrien og brugt geolokationsdata fra omkring 4000 nye indlæg hver måned til at kortlægge terrorgruppens angreb.

Virksomheden begyndte projektet i januar 2014 med det formål at skille skidt fra kanel i de mange historier om gruppens fremtog. Pr marts 2015 kontrollerede terrorgruppen områder, som samlet set er hjemsted for ti millioner mennesker, primært i Irak og Syrien.

Afsløring af krigsstrategier er bare én af mange nye muligheder, der har åbnet sig ved, at internettet flyder over med informationer. Læs, hvad de mange data også kan bruges til, i artiklen herunder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: