nb_u40 hacktivists

Aktivister skærper cyber-våben

Kinesiske industrispioner er kommet i Vestens søgelys. Men ifølge statistikken udføres en stor del af verdens cyber-angreb ikke af spioner, men af såkaldte hacktivister, som er politisk motiverede.

2. oktober 2014 af Carsten Nymann

I begyndelsen af september blev Pakistans regerings hjemmesider udsat for et sandt bombardement fra hackere, der både lammede funktioner og lækkede fortrolige oplysninger.

Årsagen? Såkaldte hacktivister – aktivister med stort kørekort til en PC – valgte at tage cyber-våben i brug i protest mod udbredt korruption hos myndighederne.

Anvendelsen af såkaldte cyber-angreb som politisk instrument vinder udbredelse, hvis man skal tro en statistik over motivationen bag hacker-aktiviteter, som insiderbloggen Hackmageddon har samlet.

28,2 procent af verdens hackerangreb har politiske motiver, viser statistikken.

Kriminelle fører fortsat

Størstedelen – 56,3 procent – af alle angreb foretages dog fortsat af rendyrkede kriminelle, som har til hensigt at stjæle alt fra hemmeligheder til kreditkortoplysninger.

For eksempel blev den amerikanske byggemarkedskæde Home Depot for nylig udsat for et virus-angreb, der eksponerede 56 millioner kunders kreditkort.

Linjen mellem kriminalitet og spionage, som kommer ind på tredjepladsen, må dog anses for flydende. På det seneste har en række angreb vist sig at have forbindelser til statssponsorerede kinesiske hackere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: