nb_u21 flyhack

Hacker gik om bord i passagerflys computer

En amerikansk ekspert i computersikkerhed hævder flere gange at have hacket sig ind i et flys computersystemer – mens flyet var i luften. I takt med den digitale udvikling bliver hackerangreb et større og større problem.

19. maj 2015 af Malene Breusch Hansen

15-20 gange har Chris Roberts, der er grundlægger af en amerikansk it-sikkerhedsvirksomhed, ifølge FBI hacket sig ind i flysystemer på Boeing 737 og 757 og Airbus A-320, mens flyene var i luften. Det skete fra 2011 til 2014.

I et enkelt tilfælde mener FBI, at det også er lykkedes ham at hacke sig ind i styresystemet til flyets ene flymotor og give den besked på at stige. Det skulle have fået flyet til at dreje i luften.

FBI har beslaglagt Chris Roberts’ elektroniske udstyr, men han er dog ikke sigtet for nogen kriminelle forhold.

Når han ikke hacker fly, er Chris Roberts direktør i et sikkerhedsfirma. Foto: screendump fra Fox News.

Sikkerheden halter

Chris Roberts skriver på Twitter, at hans mål med at manipulere flysystemerne er at gøre opmærksom på deres sårbarhed over for netop hackere.

Men hackerangreb er også et stort problem mange andre steder end på fly.

I takt med, at det såkaldte Internet of Thing, hvor hverdagsgenstande udstyres med computerchips, software og internetforbindelse, bliver udbredt, vokser hackernes legeplads.

Din bil bliver hacket

I dag har fx biler, fjernsyn, mobiltelefoner og medicinske apparater indbygget computerteknologi, som gør, at computereksperter kan hacke sig ind, overtage kontrollen med apparatet eller misbruge de oplysninger, systemet indeholder.

Det betyder, at de bl.a. kan få din bil til at køre i grøften, uden du kan forhindre det, at de kan overvåge din kommunikation med omverdenen eller få din pacemaker til at gå i stå.

En mindre skadelig måde, hackere kan bruge deres evner, er fx at skaffe sig adgang til en elektronisk elmåler og skrue ned for strømforbruget, så elregningen bliver mindre.

Læs mere om de mange nye hackermål, den digitale udvikling bidrager med, i artiklen herunder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: