Hacking

Hackerkrig raser i cyberspace

I dette sekund bliver digitale missiler sendt på tværs af kloden. Konstant forsøger hackere at stjæle følsomme informationer og bruge dem til egen – eller staters – vinding. Følg selv med i hackerkrigen på kortet og læs om hacking de sidste 30 år.

14. oktober 2014 af Morten Kjerside Poulsen

Hacking er langt fra noget, der kun foregår i dunkle teenageværelser. Nationer verden over har specialuddannede hackere tilknyttet militæret og er ved at klargøre slagmarken til cyberkrig.

Videoen ovenfor viser, hvilke lande, der bliver hacket nu, og hvor hackerangrebene kommer fra. Du kan også se kortet live.

Tidslinje: Hacking igennem 30 år

Omfanget af hackerangreb er naturligt steget i takt med at computere er blevet en stadig større del af vores hverdag. Fra de første virusser og orme i 1980'erne til fuldskala cyberangreb på nationers infrastruktur.

? Hacking i 1980'erne: Computere bliver allemandseje

Den personlige computer bliver tilgængelig for den almindelige forbruger. Dermed bliver hacking billigere, og det bliver nemmere at finde ofre. I USA bliver den første anti-hackerlov vedtaget. Betegnelsen "computervirus" introduceres, og den første trojanske hest bliver kendt i offentligheden.

 • 1982: Russisk gasledning eksploderer Ifølge en amerikansk insider bliver eksplosionen udløst af et program plantet af CIA i et computersystem angrebet af den russiske efteretningstjeneste KGB.

? Hacking i 1990'erne: Zombiecomputerne angriber

Verden ser de første DDoS-angreb, hvor hackere tvinger et stort antal computere - såkaldte zombiecomputere - til at kontakte bestemte servere, som overbelastes og går ned. Phishing bliver alment kendt, efter brugere hos virksomheden America Online får stjålet kodeord og finansielle oplysninger af hackere, der udgiver sig for at arbejde for firmaet.

 • 1994: Russiske hackere begår bankkup Det lykkes en gruppe russiske hackere at dræne den amerikanske Citibank for 10 mio. dollars.

 • 1998: "Moonlight Maze" - USA under angreb Amerikanske myndigheder opdager i år 2000, at bl.a. Pentagon, NASA og Energiministeriet havde været under angreb i to år og fået stjålet tusindvis af vigtige filer om bl.a. militær teknologi.

 • 1999: Serberne slår tilbage Serbiske hackere angriber NATO-hjemmesider som svar på alliancens indgreb i Kosovo.

? Hacking i 2000'erne: Hackerangreb bliver krigsværktøj

Verden lærer betegnelsen Advanced Persistent Threat (APT) at kende. APT refererer til særligt teknologisk raffinerede cyberangreb, der fortsætter over længere tid og kræver mange ressourcer. APT er derfor også en type angreb, der ofte bliver forbundet med nationalstater, der bruger cyberangreb som et strategisk værktøj i globale magtkampe.

 • 2001: Kina og USA udkæmper Den Sjette Cyberkrig Amerikanske og kinesiske hackere angriber hjemmesider i de to lande efter en disput om et amerikansk spionfly. Slagvekslingen i cyberspace bliver også kaldt Den Sjette Cyberkrig.

 • 2001: Kloakvand fosser ud Down Under Rensningsanlægget i Maroochy Shire, Australien, bliver udsat for hacking, og næsten en million liter kloakvand løber ud i parker og floder samt græsplænen ved det lokale Hyatt Regency hotel.

 • 2003-2006 "Titan Rain" rammer USA Hackere angriber blandt andet Forsvarsministeriet, det store våbenfirma Lockheed Martin og NASA. Eksperter forbinder angrebene til det kinesiske militær.

 • 2008: Russiske hackere lammer Georgien Georgiske hjemmesider, medier og transportfirmaer bliver sat ud af spillet af bl.a. DDoS-angreb. Hackingen sker umiddelbart inden, Ruslands militær overskrider Georgiens grænser.

 • 2009: Stuxnet forkrøbler Irans atomprogram Iran bliver ramt af første bølge af Stuxnet-virussen, der ender med at ødelægge over 1.000 uran-centrifuger. Det er historiens største cyberangreb med fysiske konsekvenser.

Fem kinesiske militærpersoner bliver i 2014 anklaget for hacking af en amerikansk domstol. Cyberkrigen er rykket ud i den virkelige verden.

? Hacking i 2010'erne: Cyberkrig får fysiske konsekvenser

Opdagelsen af Stuxnet i 2010 bliver et vendepunkt. Virussen beviste, at cyberkrig er rykket ud over grænserne for cyberspace og ind i den fysiske verden, hvor hackerangreb kan få katastrofale konsekvenser for kritisk infrastruktur som kraftværker og elforsyning.

 • 2012: Arabiske oliereserver kommer i fare 30.000 computere hos Aramco, Saudi-Arabiens nationale olieselskab, bliver hacket af gruppen "Cutting Swords of Justice", som menes at have forbindelser til Iran.

 • 2014: Snake infiltrerer Ukraine Under Krim-krisen angriber hackere Ukrainske myndigheder med programmet Snake, der kan styre og stjæle data. De ukrainske ledere får samtidig deres mobiltelefoner grundigt blokeret.

Kom med helt ind under skærmen på hacking

Læs om USA og Kinas hackerangreb mod hinanden og udsigten til en global cyberkrig i vores store artikel om hacking:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: