Google China logo

Kontrol: Intelligente filtre styrer folket

31. januar 2011 af Otto Lerche Kristiansen

Krig handler ikke kun om at vinde slaget på slagmarken. Det handler også om at styre tilgængelige informationer og folkets meninger. I cyberspace sørger blokering af hjemmesider og semantiske filtre for at holde folket i et jerngreb.

1. Borgeren sender en forespørgsel på en hjemmeside, enten ved at skrive en adresse i browseren eller ved at klikke på et resultat fra en søgemaskinesøgning.

2. Forespørgslen møder en firewall hos internetudbyderen. I praksis varetages blokeringen af internetudbyderen på ordre fra myndighederne.

3. Firewallens indbyggede semantiske filter analyserer forespørgslen. Det semantiske filter kan være en almindelig ordliste over forbudte ord, fx “porno” eller “våben”. Det kan også være sofistikeret og indeholde fx ontologisk filtrering, hvor tilladte søgeord som “skyder” eller “lunte” blokeres, fordi de knytter sig til det forbudte ord “våben”. Hvis søgningen ikke fanges i filteret, får brugeren adgang. Han opdager ikke, at hans forespørgsel har været gennem et filter.

4. Hvis forespørgslen fanges i filteret, sender firewallen en besked tilbage til brugeren, hvor adgangen nægtes.

5. Når firewallen fanger en søgning i sit filter, kan den indstilles til at sende besked til fx myndighederne med oplysninger om brugerens IP-adresse og indholdet af søgningen.

Iran og Kina blokerer folkets adgang til internettet

2009: I sommeren 2009 går tusinder på gaden i Teheran for at protestere mod det iranske præstestyre. Regimet slår hårdt ned på demonstranterne. Ikke kun med sikkerhedsstyrker på sorte motorcykler, som jagter demonstranterne gennem gaderne, men også med omfattende censur på internettet. Styret blokerer store dele af det iranske internet for at forhindre regeringskritikere i at kommunikere med hinanden og med omverdenen.

Kina har også længe rutinemæssigt blokeret bestemte søgninger i Googles søgemaskine. Kina blokerer også for Facebook, YouTube, Wikipedia og meget andet. Alt sammen for at styre befolkningens adgang til informationer. Restriktionerne får i marts 2010 Google til at videresende søgninger i Kina til Google Hongkong, der har mere lempelige regler.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: