nb_u42 snapchat

Snapchat-fotos lever videre på internettet

200.000 billeder sendt med tjenesten Snapchat – mange af seksuel karakter – er endt på internettet. Dine billeder bliver nemlig ikke slettet, men blot gemt af vejen.

16. oktober 2014 af Carsten Nymann

Snup et billede af dig selv i undertøj og send det til kæresten. Efter 10 sekunder bliver billedet slettet, og ingen skade er sket. Forkert.

App’en Snapchats raison d’être er, at de billeder, som brugerne sender frem og tilbage, forsvinder, så snart brugere har set det. Men “forsvinder” betyder ikke “slettet”.

Ligger på Snapchats servere

Når et billede sendes via Snapchat, sendes det til firmaets servere, som opbevarer det, indtil modtageren har kigget på billedet.

Men hvornår billedet slettes fra serveren, kan brugeren ikke vide, og Snapchat garanterer ikke engang, at alle billeder slettes.

Skjules, men slettes ikke

Snapchat sletter heller ikke dine billeder fysisk fra din og modtagerens mobiltelefoner.

I stedet forsynes hver billedfil med en stump kode, der fortæller, at styresystemet og alle dets apps skal ignorere billedet – altså lade som om, det ikke eksisterer.

Med den rigtige software kan disse sikkerhedskoder identificeres og ikke mindst forbigås, så hackere kan finde billederne.

Svært at værne sig mod skærmskud

Dertil kommer den helt åbenlyse brist, som er, at modtageren kan tage et såkaldt screendump af det modtagne billede.

Snapchat har dog en funktion indbygget, som informerer afsenderen, hvis dette sker.

I den verserende sag viser det sig, at det ikke er selve Snapchat, men et tredjeparts-firma, som paradoksalt nok netop tilbyder at lagre Snapchat-billeder, der har fået hacket sine servere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: