nb_u48 Regin

Spionsoftware udnytter afslappede netbrugere

Et hyperavanceret stykke spionsoftware, som i al hemmelighed har hærget nettet siden 2008, blev afsløret i denne uge. De cyberkriminelle har let spil, fordi vi tager let på sikkerheden.

27. november 2014 af Carsten Nymann

“The website is not trusted” (på dansk: “Sikker forbindelse mislykkedes”).

De fleste netbrugere er stødt på den lille advarsel – og langt de fleste ignorerer meldingen og klikker videre, viser en ny amerikansk undersøgelse.

Selv om medierne er fulde af historier om nøgen-lækager, CPR-tyveri og trojanske heste, ignorerer flertallet af os ifølge forskerne fra Brigham Young University i Utah, USA de advarsler, som webbrowseren kommer med.

Avanceret spionsoftware afsløret

Og det kan have konsekvenser.

I denne uge har sikkerhedsfirmaet Symantec afsløret et hidtil ukendt stykke hacker-software, som er i stand til at trænge dybere ind på vores computere end noget andet kendt virus.

Programmet, som går under navnet Regin, kan blandt andet stjæle dine kodeord, tage billeder af dit skærmbillede og hive dine slettede filer frem fra harddisken.

Spionsoftware er udviklet til masseovervågning

Ifølge Symantec er softwaren så avanceret, at den kan have taget flere år og krævet meget store summer at udvikle.

Af samme grund anser Symantec det som sandsynligt, at Regin er udviklet af en regering til masseovervågning af både virksomheder, myndigheder og privatpersoner.

Det er endnu usikkert, hvordan Regin har spredt sig, men netop falske websites er et udbredt værktøj til at distribuere denne type programmer.

Altså tyder noget på, at vi bør begynde at tage advarslen “The website is not trusted” alvorligt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: