Kan man hindre is i at udvide sig?

Når vand fryser til is, udvider det sig. Hvad sker der, hvis man anbringer vand i en meget stærk beholder og køler den ned?

1. september 2009

Sammen med nogle få andre stoffer har vand den egenskab, at det udvider sig, når det bliver koldere. For vands vedkommende ligger grænsen på fire grader celsius. Under den temperatur udvider det sig og bliver lettere. Det er blandt andet årsagen til, at isbjerge flyder på havet i stedet for at synke. Det er meget stærke kræfter, der er på spil, når vand udvider sig. Når små lommer af vand i klippeformationer fryser til is om vinteren, sker der simpelt hen det, at klippen sprænges i stykker. Derfor er det vanskeligt at holde vand indespærret, når det køles ned. Skulle det imidlertid lykkes at konstruere en tilstækkelig stærk beholder, vil vandet faktisk blive til is alligevel – der er blot tale om en anden form for is end den, vi normalt kender. Afhængigt af temperatur og tryk kan is nemlig optræde i en række forskellige tilstandsformer. Forskerne opererer med hele 11 forskellige former for is, som de navngiver fra is I op til is XI. Inde i en beholder vil trykket blive på cirka 7000 atmosfære (7 x 108 pascal) som følge af vandets tendens til at udvide sig. Under disse betingelser vil der dannes såkaldt is VI. Det er en mere kompakt form for is, hvor molekylerne er arrangeret på en måde, så isen ikke fylder så meget. Hvis man lagde et ekstra tryk på behol deren udefra, så den klemte endnu mere på vandmolekylerne, ville man i øvrigt kunne lave is ved selv meget høje temperaturer. For eksempel kan der ved et tryk på 1011 pascal dannes is ved temperaturer på mange hundrede grader celsius.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: