Clouds_Chemicals

Kan nedbør tvinges ud af en sky?

Er det muligt at pode skyerne for at få det til at regne? Og hvordan gør man i så fald?

27. marts 2014

Kemikalier kan sætte nedbør i gang

Luften indeholder altid en vis mængde vanddamp. I skyerne er dampen fortættet til bittesmå vanddråber eller iskrystaller, der gør skyerne synlige på himlen.

Hvis dråberne eller krystallerne vokser sig store nok, bliver de så tunge, at de falder til jorden som regn eller sne.

Flyvemaskiner kaster kemikalier ned på skyerne

For at tvinge nedbøren ud af en sky gælder det derfor om at få vanddråberne eller iskrystallerne til at vokse. Det kan gøres ved at kaste forskellige kemikalier ned på skyerne fra en flyvemaskine.

Kemikalierne kan bl.a. samle vanddråberne eller iskrystallerne omkring sig, så de fortætter sig til stadig større dråber, der til sidst falder som regn eller sne.

Lande laver forsøg med at kontrollere vejret

Lande som Kina, Sydafrika, Australien og Frankrig benytter på nationalt plan forskellige metoder i forsøg på at kontrollere vejret, så det kostbare vand falder over landbrugsarealer i stedet for i byerne.

Tøris: Får skyens temperatur til at falde I højtliggende skyer på nordlige breddegrader kan tøris få skyens temperatur til at falde. Vanddråberne fryser til iskrystaller og bliver så tunge, at de falder ud af skyen som sne eller regn.

Sølviodid: Sætter gang i krystaldannelsen Har en kemisk struktur, der minder om iskrystaller og kan derfor sætte gang i krystaldannelsen i kolde skyer og fremprovokere nedbør.

Salte: Samler vanddråberne I varme, lavtliggende skyer kan kalium- eller natriumklorid få vanddampen i skyen til at fortætte sig til små dråber, som samler sig i større dråber og til sidst falder som regn.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: