Højhuse på Sydpolen

Nu slipper polarforskere for at sne inde

1. september 2009

Forskere på Antarktis skal have bedre boligforhold. Det har den amerikanske National Science Foundation besluttet, og den skyder i alt 133 millioner dollars i projektet. Hidtil har overvintrende forskere, teknikere og håndværkere tilbragt deres tid i en lille iskold, vinduesløs aluminiumskuppel, hvor istapper hænger ned fra loftet. Den nye station kan huse 200 beboere, og de får næsten alle deres eget værelse med vindue. De godt 6000 opvarmede kvadratmeter skal også rumme kontorer, laboratorier og en lægeklinik – og sågar en volleyballbane bliver der plads til. Bygningen skal stå på 36 søjler, som hæver bygningen ca. tre meter over jorden, så den ikke sner til. Intet smelter eller tør på Sydpolen, så faldende sne forsvinder aldrig. Snelaget vokser hele tiden, og tidligere bygninger har måttet graves fri. Men når sneen med tiden når op til de nye beboelseskvarterer, kan ingeniører hæve bygningen en hel etage opad. Faktisk er søjler og bygning konstrueret, så bygningen kan hæves to gange i løbet af de næste 45 år. At bygge så stort et hus på Sydpolen er noget af en udfordring. Alene at fragte de nødvendige materialer frem er et projekt i sig selv: Håndværkerne skal bruge 18.000 tons materialer og udstyr, og hvert transportfly kan kun medbringe 13 tons. Den nye bygning ventes helt færdig i 2007, hvor den gamle kuppel lukkes. De første beboere er begyndt at flytte ind.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: