nb_u51 canal

Kanal skærer tværs gennem Mellemamerika

Mandag begynder gravearbejdet på et af de største anlægsarbejder i nyere tid. Et kinesisk selskab fører drømmen om en Nicaragua-kanal til skibstrafik ud i livet.

18. december 2014 af Carsten Nymann

Lige siden 1800-tallet har søfolk og ingeniører drømt om at bygge en kanal gennem det mellemamerikanske land Nicaragua og dermed koble Atlanterhavet og Stillehavet sammen.

Der skulle dog gå 200 år, før den globale skibstrafik og ikke mindst størrelsen på de enkelte skibe har nået et niveau, som gør projektet rentabelt.

Den 22. december begynder et af tidens største anlægsarbejder, når det kinesiske selskab Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Company (HKND) stikker spaden i den nicaraguanske jord.

Ny kanal koster 290 mia. kr.

Den 290 milliarder kroner dyre kanal overgår med en bredde på 230-520 meter, en dybde på 27,6 meter og en længde 278 kilometer den eksisterende kanal i Panama.

Panamakanalen har i 100 år været de søfarendes eneste mulighed for at undgå den lange tur rundt om Sydamerika.

Allerede om fem år – i 2020 – skal Nicaragua-kanalen stå færdig, og med kanalen følger enorme investeringer i infrastruktur som havneområder, sluser, veje og en international lufthavn.

Kortet viser flere ruter, som har været foreslået. Den endelige rute er nummer to fra toppen (den lille forgrening). Foto: Soerfm / Wikipedia.

Kanal skyder genvej gennem sø

Nicaragua-kanalen skal krydse et langt større landområde end Panamakanalen, men undervejs ledes skibstrafikken gennem den 8.264 kvadratkilometer store Lake Nicaragua.

Prioriteringen har fået flere miljøorganisationer op i det røde felt, fordi kanalen dermed skærer gennem følsomme vådområder og fredede regnskove.

HKND fik grønt lys til projektet i juli 2012 og har koncessionen for de første 50 år af kanalens drift med mulighed for en eventuel forlængelse.

Anlægningen af skibskanaler er ikke nogen smal sag. Herunder kan du læse Illustreret Videnskabs historie om Panamakanalen, der tog 33 år at færdiggøre.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: