Gaza tunnel 1

Højteknologisk jagt på primitive tunneler

I konflikten mellem Israel og det Hamas-kontrollerede Gaza i Mellemøsten har den israelske hær rettet sigtet mod palæstinensernes hemmelige tunneler. I jagten anvendes både seismografer, magnetisme, radiobølger og fiberoptik.

8. august 2014 af Carsten Nymann

Hakker, skovle eller de bare hænder. Som udgangspunkt er redskaberne yderst simple, når borebisserne i Gazastriben graver tunneler i områdets delvist forstenede sandjord.

Den israelske hærs arsenal af teknologisk isenkram står i skærende kontrast, når den går på jagt efter tunneler, som kan bruges i angreb mod landet. Seneste opfindelse er et system med såkaldte fiberoptiske kabler – lysledere – som kan finde tunneler mere end 20 meter under jorden.

Laserstråler danner et hegn

Lysledere er hårfine fibre af plast eller glas, som transporterer data som lysimpulser over store afstande uden tab. Ud over avancerede sensorer som de israelske tunnelsøgere anvendes lysledere blandt andet til telekommunikation, og har du et moderne tv, er der en stor chance for, at apparatet har en fiberoptisk lydudgang til stereoanlægget.

Det israelske system parrer de fiberoptiske kabler med laserteknologi. Systemet danner et underjordisk ”hegn” ved hjælp af en laserstråle, som løber gennem fibrene. Når en tunnelgraver bryder hegnet, forrykkes laserstrålens bølgelængde, og israelerne ved, at nogen er på spil i undergrunden.

Magnetisme finder kabler

Ud over den nye teknologi anvender israelerne også seismiske målinger, der kendes fra varsling af jordskælv, samt magnetisk udstyr, der kan spore elektriske kabler og andet metal i undergrunden.

Også radiobølger tages i brug for at afsløre underjordiske hulrum.

Tunneler bruges til smuglergods

Palæstinensernes hemmelige netværk af smuglertunneler har siden 1980’erne været Gazastribens livline til først og fremmest Egypten. Tunnelerne har sikret de embargoramte indbyggere adgang til alt fra byggematerialer til fødevarer.

Men siden det nuværende Hamas-styre overtog kontrollen for syv år siden har tunnelbyggerne i stigende grad vendt opmærksomheden mod Israel. Ifølge den israelske hær bruges de ofte primitive og dødsensfarlige tunneler til både smugling af våben, raketangreb og kidnapning af israelske borgere.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: