Flammekaster

Amerikanere kan få flammekastere i håndkøb

Diesel, benzin og teknikken fra en avanceret vandpistol. Nu kan amerikanere købe en flammekaster, som skal hjælpe mod ukrudt og være sjove at lege med samtidig.

4. september 2015 af Babak Arvanaghi

Borgmesteren i den lille amerikanske by Warren i Michigan er vred. Han har en sag, han kæmper for at vinde: Flammekastere skal forbydes i hans by.

Jim Fouts, som borgmesterene hedder, raser mod et internetfirma, som sælger hjemmelavede flammekastere. Han mener, våbnet kan bruges som masseødelæggelsesvåben.

Skaberen og designeren af flammekasteren, Chris Byar, har dog en anden holdning til spørgsmålet.

”Hvorfor bygge og sælge en flammekaster? Fordi det er fedt,” skriver han i en mail til BBC.

Se den håndholdte flammekaster i brug i videoen:

Flammekaster mod ukrudt

Throwflame er et andet firma, der sælger flammekastere til hjemmebrug. Deres udgave er væsentligt større, og bliver markedsført som et haveredskab. Ejeren mener, den er et fantastisk redskab, hvis man vil af med ukrudt eller nedfaldne grene.

Flammekasteren kan sprøjte op mod otte meter. Foto: Ion Productions.

De hjemmelavede flammekastere fungerer i princippet på samme måde, som en forvokset vandpistol. Vandet er blot byttet ud med en brandbar væske. En pumpe sørger for, at væsken er under pres og derfor bliver sprøjtet med stor kraft ud ad flammekasterens munding. I en vandpistol er pumpen typisk hånddrevet, mens den i flammekastere bliver drevet af et batteri.

I flammekasteres munding sidder et tændrør, som antænder den brændbare væske, når den bliver skudt afsted. I den håndholdte version er det en gaslighter, som peger ind mod flammen. Resultatet er en stråle af ild, som brænder alt af på sin vej.

Det skulle være nemt at luge med en flammekaster. Foto: Ion Productions.

Diesel og benzin er den bedste flammekaster-blanding

Producenterne af flammekasterne anbefaler, at man som brændbar væske bruger en blanding af diesel og benzin. Diesel alene dur ikke, da det først bryder i brand ved højere temperaturer, end lighteren skaber. Benzin bliver derimod antændt med det samme, men brænder ikke lige så længe som diesel, og derfor er det svært at få en flot benzinstråle.

En blanding af de to væsker gør, at benzinen bliver antændt og derefter antænder dieselen, som til gengæld sørger for en flot stråle, som brænder i længere tid – også efter den har ramt et mål.

Den eneste amerikanske stat, som har forbud mod flammekastere, er Maryland. I Californien må de kun bruges, hvis man har en tilladelse og i Virginia er de kun tilladt at bruge, hvis de ikke er monteret på et køretøj.

Fremtidens brandmand bruger en omvendt flammekaster

Mange vil mene, at det kan være bedre at bekæmpe end at antænde ild - og det bliver måske nemmere for fremtidens brandmænd. Det amerikanske militær er i gang med at udvikle en elektrisk stav, der kan tvinge flammer til side under redningsoperationer. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: