nb_u29 rotter

Rotter snuser sig frem til farlige landminer

Afrikanske rotter kan finde landminer i Cambodja, hvor næsten 20.000 mennesker er blevet dræbt af de eksploderende fælder.

15. juli 2015 af Karine Kirkebæk

15 store rotter skal bruge deres fintfølende næser til at lugter sig frem til landminer under jorden. Rotterne måler knap en meter inklusiv den lange hale og vejer omkring et kg.

Dyrene kan lugte det højeksplosive stof trotyl (TNT), der findes i landminerne. De effektive rottenæser kommer oprindeligt fra Tanzania og er sendt til Cambodja af den belgiske velgørenhedsorganisation APOPO, som netop træner rotter til at finde sprængstof.

Får banan som belønning

Selv om rotterne er store, er de ikke tunge nok til at udløse landminerne. Derfor er de perfekte til afsøgning af eksplosiver. Rotterne bærer seler og er trænede til at snuse sig frem til en mine, hvorefter de stopper op. Så graver de en lille smule, så landminen bliver synlig. Det munder ud i en belønning i form af et stykke banan.

På en testbane med miner spredt ud over sig, skulle rotterne i gennemsnit bruge 11 minutter på at finde en mine – samme bedrift ville tage et menneske op til fem dage.

Se rotterne snuse rundt blandt landminer

20.000 dræbt af landminer

Cambodja er hårdt plaget af landmineulykke, og den cambodjanske regeringen anslår, at næsten 20.000 mennesker er blevet slået ihjel og ca. 44.000 er sårede af landminer siden slutningen af 1970’erne. Landminerne stammer fra den blodige borgerkrig med de røde khmerer og Pol Pot på den ene side.

Mineorganisationen Cambodian Mine Action Centre regner med, at der findes mellem fire og seks millioner ueksploderede miner i især landdistrikterne. Hvis det nuværende minerydningstempo fortsætter, regner organisationen med, at Cambodia er minefrit om 20 år.

Elektroniske næser er også effektive

Hunde har længe fundet bomber – ligesom rotterne – men teknologien indhenter de naturlige næser:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: