nb_u04 Turing

Forskere flokkes om Turing

Denne weekend er verdens førende forskere i kunstig intelligens samlet for at give matematikeren Alan Turings teorier et serviceeftersyn.

22. januar 2015 af Carsten Nymann

Han er kendt for at have brudt tyskernes Enigma-kode under 2. verdenskrig og for at have opfundet computeren.

Men fire år før sin død i 1954 udformede den berømte matematiker Alan Turing også en test, som skulle afgøre, hvorvidt en maskine besad menneskelig intelligens.

Turing-testen, som den siden blev kaldt, har imidlertid været skarpt kritiseret, siden den sidste år blev snydt af et russisk udviklet computerprogram.

AI-forskere gransker Turing

Programmet bestod testen, selv om det tydeligvis ikke besidder ægte kunstig intelligens (AI) i moderne forstand.

Derfor er verdens førende forskere i kunstig intelligens i denne weekend samlet i Austin, Texas, USA, hvor de skal give testen en tiltrængt overhaling.

Blandt andet vil forskerne gerne indføre paratviden-spørgsmål og sproglige sammenhænge samt bede computerne give bud på årsager til aktuelle begivenheder.

Ny film kaster glans over Turing

Turing kaldte i øvrigt ikke selv sin test for Turing-testen, men for “The Imitation Game”, fordi den for maskinen gik ud på at imitere et menneske.

“The Imitation Game” er samtidig titlen på en ny film om Turing, som har premiere i Danmark i næste uge, og som har skabt fornyet opmærksomhed om forskeren.

Læs mere om Alan Turing i artiklen herunder:

Turing-testen

Turing-testen går ud på, at en dommer via tekstbeskeder er i dialog med henholdsvis et menneske og en maskine – altså en computer.

Er dommeren ikke i stand til at afgøre, hvorvidt han eller hun taler med et ægte menneske, har maskinen bestået testen og er – ifølge Turing – i besiddelse af kunstig intelligens.

Testen har imidlertid vist sig at have en del mangler.

Et russisk udviklet computerprogram udgav sig i 2014 for at være en 13-årig ukrainsk dreng med begrænsede engelskkundskaber.

På den måde blev de til tider mangelfulde svar, som programmet gav dommerne, blot anset som menneskelige af hele 33 procent af de dommere, som gennemførte testen.

Turing-testen honorerer ikke korrekte svar på faktuelle spørgsmål. I stedet vurderes, hvor tætte svarene

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: