Julelys amok

Ny teknologi giver dig billigt julelys

Er du til fine, hvide juletræskæder eller lysorgier som i dette videoklip? Uanset hvad, kan du både redde julebudgettet OG skåne miljøet ved at vælge LED-lys.

11. december 2015 af Anders Bruun

De er hyggelige, de små lyskæder, der smyger sig om forhavens lille buksbum eller altankassens spæde vækster, mens de tyst lyser vinternatten op.

Det er nok de færreste, der har SÅ meget julelys som i klippet ovenfor. Men selvom du ikke illuminerer hele nabolaget med blinkende kaner, Let It Go-scenen fra Frost og blå istapper hele tagrenden rundt, er der grund til at tænke dig om, når du vælger lyskæde.

Du kan nemlig spare både miljø og pengepung for mange ærgrelser ved at skifte de gamle glødepærer ud med nye LED-lys.

Juleudsmykning i en have i Californien. Foto: Shutterstock

Hvad er LED-lys?

LED står for "Light Emitting Diode" og fungerer ved, at små lysdioder omdanner elektricitet til lys.

Oprindelig blev LED-lys udviklet til elektroniske hjælpemidler, for eksempel lommeregnere og digitalure, men idag er teknologien videreudviklet, og LED bruges i alt fra almindelige elpærer i hjemmet til billygter og - ja - julebelysning.

LED-lys holder længe

LED-lys er en meget energibesparende lyskilde, og LED bruger cirka 80 % mindre energi end halogen- og traditionelle glødepærer. Det er godt for miljøet.

Det er også en mere effektiv kilde: En traditionel glødepære bruger kun cirka 10% af energien til at lave lys, mens den afgiver ca. 90% til omgivelserne i form af varme. LED-dioden udvikler ikke nævneværdig varme, og udnytter energien langt bedre.

Da LED-dioden er mindre udsat for varme, er den mere holdbar end traditionelle pærer. Faktisk holder LED-lys op til 25 gange længere.

Hvor meget kan du spare med LED-lys?

Du kan spare en hel del på elregningen ved at udskifte dine glødepære-kæder til nye fine LED-lyskæder.

Hvis du fx har en 80 watt lyskæde med glødepærer konstant tændt i 3 måneder omkring jul, koster det dig omkring 390 kroner. Hvis du derimod skifter til 5 watt LED-lys, kommer prisen ned omkring 24 kroner.

Så hvad enten du er til “Stille nat” eller julelys amok, er det en god ide at vælge LED-lys.

Hvad naboerne så siger til, at du fx pynter som i videoklippet øverst, er en helt anden sag...

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: