Volcano

Metaller kan fint bruges igen og igen

27. juli 2010 af Ib Salomon

Generelt stiger efterspørgslen på grundstoffer, men ny teknik kan hurtigt bringe et grundstof ud i kulden og et andet ind i varmen. Tidligere blev der fx lagt et tyndt lag tin inden i konservesdåser, men nu har plast erstattet tin, så behovet for tin er faldet stærkt.

Omvendt er det gået med metallet titanium, som har vist sig at have fantastiske egenskaber – det sølvskinnende metal er lige så stærkt som stål, men langt lettere, og det bruges i dag til alt fra brillestel og golfkøller til rør og skibsskruer.

Heldigvis kan titanium, akkurat som andre metaller, genbruges, uden at det går ud over kvaliteten. Og genanvendelse bliver netop et af fremtidens nøgleord. Hvis 9 milliarder mennesker skal have en levestandard som i de industrialiserede lande, dur det ikke at bruge løs og bagefter bare smide væk. Vi skal tage ved lære af naturen og lære at etablere tekniske kredsløb.

Ofte kan vi slå to fluer med ét smæk, for der kan også spares masser af energi ved at genbruge metaller. 95 procent af energien kan spares, hvis man fx genbruger gammelt aluminium.

Der vil givetvis blive reel mangel på visse grundstoffer i fremtiden, for nogle grundstoffer kan ikke erstattes. Og en del af løsningen ligger i at prioritere de indvundne stoffer og finde alternativer. Men Jorden under vores fødder rummer mere end nogen sinde nøglen til vores alle sammens fremtid.

Vulkansk vand

I stor dybde er varmen så intens, og trykket så højt, at vand bliver superkritisk og så aggressivt, at det opløser stort set alle mineraler. På den måde kan vi hente mineraler op fra ellers utilgængelige dybder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: