Plastik teaser 1/2015

Plastik lapper selv skudhuller

To væsker indbygget i en ny slags plastik sørger for, at huller efter skud, stenslag eller slitage kan undgås i fremtiden. Det er fx praktisk i bilruder, satellitter og proteser. Se den regenererende plastik lappe hullet fra en patron i videoklippet her.

11. december 2014

Stenslag reparerer sig selv ved hjælp af plastik

Du kører med fuld fart ud ad motorvejen, da en bunke småsten bliver hvirvlet op fra asfalten af den forankørende lastbil, og en af de hårde klumper hamrer ind midt i din forrude og laver et stenslag.

Men der er ingen grund til frustrationer over en dyr forrude, der skal udskiftes – ruden er nemlig formet af et stærkt, gennemsigtigt plastikmateriale, som selv kan danne ny plastik til at fylde huller og revner i løbet af få minutter. Efter en kort kaffepause på rastepladsen er du igen klar til at køre videre med en hel forrude, og den nye plast er hærdet færdig tre timer efter, stenslaget er kommet.

Scenariet er ikke virkelighed endnu, men ifølge forskere fra University of Illinois varer det ikke længe, før fx bilruder, hofteproteser og satellitter kan hele sig selv efter en skade og overflødiggøre besværlige reparationer.

Ny plastik heler 100 gange bedre end tidligere

Forskerne har udviklet en protype på et plastikmateriale, som ved hjælp af to indbyggede kanaler fyldt med specielle væsker kan fylde huller og revner i centimeterstørrelse med ny plastik. Den nye metode heler 100 gange større skader, end med tidligere metoder.

Selvhelende plastik er et hit i rummet

Du kan læse mere om, hvordan det nye plastikmateriale kan bruges til at lappe huller i alt fra satellitter til benproteser vores artikel her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: