Tutankhamuns mask

Smykkesten fra Jordens skatkammer

Ædelsten har gennem flere tusind år fascineret mennesket og bragt både glæder og sorger. Sjældne såvel som mere almindelige sten er produkter af Jordens kræfter, og der bruges enorme summer på at finde og forarbejde bl.a. rubiner, safirer og diamanter.

Fra Videnskabens Univers: Smykkesten er en betegnelse for de sten, man anvender til udsmykning i en eller anden form. Derfor er der ikke en præcis definition på, hvilke mineraler der indgår i gruppen af smykkesten. Men sikkert er det, at sjældne og kostbare mineraler, som kan slibes og indfattes i smykker, er en eftertragtet vare. Jagten på værdierne fra Jordens skatkamre har udløst flere krige, ligesom især diamanter har haft stor indflydelse på mange film, sange og minderige citater fra alverdens berømtheder.

De nok mest kendte og værdifulde ædelsten er diamant, safir, rubin, smaragd, akvamarin og topas. En dyr ædelstens vægt angives i vægtenheden karat. 1 karat svarer til 0,2 gram. Karat kan også bruges som udtryk for indholdet af guld i en legering, men denne enhed skal altså ikke forveksles med vægtenheden karat.

Smykkesten har været kendt i flere tusind år. Bl.a. er der fundet flere værdifulde smykker i den ægyptiske farao Tutankhamons grav fra ca. 1300 f.Kr. Således var hans guldmaske besat med obsidian og kvarts.

Gennem tiderne har nogle af de kendteste smykkesten – primært diamanter – været omgærdet af megen mystik. Fx blev den kendte, værdifulde blå Hope-diamant købt af en fransk ædelstenshandler, som i 1669 solgte den til den franske konge, Ludvig 14. Stenen, som angiveligt skulle have en forbandelse hvilende over sig, vejede ca. 112 karat, indtil kongen lod den slibe om.

Senere, under den franske revolution i 1792, blev stenen stjålet. Siden er diamanten igen slebet om, så den nu vejer 45,52 karat, og den har skiftet hænder mange gange. Den sidste ejermand, Harry Winston, donerede i 1958 stenen til Smithsonian Institution i USA. Winston troede ikke på forbandelsen og sendte diamanten med posten i en almindelig brun kuvert.

Videnskabens Univers

Videnskabens Univers er en enestående bogserie, som bringer dig ud i alle hjørner af videnskabens fascinerende verden. Du kan læse mere om serien og købe den første bog på:

Videnskabens Univers.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: